Bahove Kapi i Astrologija
TRUDNOĆA I PORODJAJ
Primena Bahovih Cvetnih Esencija tokom trudnoće i porođaja
Trudnoća
Tokom ovog perioda žena može da prolazi kroz različita emotivna i mentalna stanja, pozitivna i negativna. Neka stanja su posledica prirode same trudnoće, neka su odraz prirode ličnosti trudnice, a neka emotivna i mentalna stanja su odraz aktuelnih dešavanja u privatnom ili širem okruženju trudnice.
Trudnoća sama po sebi donosi niz promena u funkcionisanju i izgledu tela trudnice. Ona na to može da pristane s lakoćom i da ih lako podnese, a može i da se opire i zbog toga da celu trudnoću ili neke njene faze, posebno prvi ili treći trimestar, teško podnese.
U tom slučaju Bahov praktičar može da joj pomogne da značajno umanji ili eliminiše probleme mučnine, povraćanje, da joj pomogne da prihvati i da s lakoćom sprovodi posebne režime ishrane ili kretanja (ako je u trudnoći indikovano mirovanje), da ako je neophodno promeni navike – pauzira sa cigaretama, alkoholom ili drugim supstancama…. Osećanje straha , strepnje ili brige može smanjiti prag nadražaja ili prag tolerancije na frustraciju kod trudnice, a to bi se moglo odraziti na teže podnošenje ili čak nepodnošenje uzgrednih efekata hormonske ili neke druge terapije tokom trudnoće.
Kako se odnos majke i deteta uspostavlja već tokom trudnoće, onda nije svejedno kakvog je trudnica raspoloženja i stava prema trudnoći i budućoj ulozi roditelja. Bahove kapi upravo deluju u ovim domenima pa u svim rizičnim trudnoćama, misli se na medicinske, psihološke i socijalne rizike, mogu značajno da umanje štetu ili potpuno eliminišu posledice rizika.
Period kraja trudnoće i približavanje porođaju može uneti nove nemire trudnici. Može se pojaviti nestrpljenje, strah od porođaja, bola i napora, od ishoda, briga da li će sve biti u redu sa bebom … Svaka emocija ima i telesnu manifestaciju. Strah i strepnja mogu da dotaknu svaki sistem organa utičući na njihovu funkciju. Nervoza i nesanica kao posledica svakako utiču na opšte stanje trudnice.
Bahove kapi mogu da pomognu u svim situacijama kada je došlo do emotivnog ili mentalnog disbalansa trudnice. Sanirajući disbalans pomažemo i fizičkim aspektima trudnoće, a time i stanju i harmoničnom razvoju ploda.
Porođaj
Ovo su emotivno preplavljujući dugi sati za porodilju. A jako je bitno da tokom porođaja ostane pribrana kako bi se adekvatno ponašala i sarađivala sa babicom ili lekarima. Stepenu pribranosti i saradnje svakako već doprinose psihofizičke vežbe kojima se trudnica priprema za porođaj.
Porođaj je posebno iskustvo, toliko različito od svih svakodnevnih životnih iskustava žene, tako da prethodne vežbe ne mogu da simuliraju neke aspekte tog iskustva, kao na primer bol ili napor koji treba da se podnese.
Pribranost i saradnja porodilje sa babicom mogu biti značajno umanjene, čak i blokirane, doživljajem ili nepodnošenjem bola, višečasovnog trajanja napora. Od raznih strahova vezanih za ishod i zdravlje bebe nije retko da se pojavi i strah za sopstveni život tokom porođaja. Preterana zabrinutost i strahovi mogu usloviti histerično, potpuno nekontrolisano ponašanje porodilje. Nije dobro ni kad porodilja potpuno nemo, bez glasa, trpi bol i ceo tok porođaja. To trpljenje može jako stresno da se odrazi na nju, pa je oporavak posle porođaja usporen, nadolaženje mleka takođe.
Među Bahovim preparatima postoji preparat Rescue Remedy, „Spasilac“ koji je izuzetno efikasan za stanja šoka, nesvesti, vrtoglavice, dezorijentisanosti u vremenu i prostoru, histeričnom ponašanju osobe, visokoj, preplavljujućoj napetosti i nervozi, kod preplavljujućeg straha i panike. Vrlo brzo pomogne da se osoba pribere i adekvatno ponaša.
Porođaj bi trebalo da bude praćen izrazom i doživljajem dobrodošlice novom biću. Naš posao je da pomognemo porodilji da ostane pribrana i dovoljno raspoložena kako bi ceo tok porođaja i bio dobrodošlica.
Lečenje beba Bahovim kapima
Odabir kapi vršimo na osnovu izgleda i ponašanja bebe i onoga što nam kaže mama o detetu.

-St.of Betlehem : po rodjenju, da prevazidje traumu na porodjaju
-Clematis : za bebu koja spava veći deo dana.
-Mimulus : za bebu koja izgleda nemirno i uplašeno.
-Agrimony : za bebu koja retko plače, samo kada je nešto ozbiljno.
-Chicory : za bebu koja plače čim nije u centru pažnje.
-Rescue Remedy: za bebu koja samo plače.

Ako beba doji – lek uzima mama, ili se 4 kapi iz upotrebne flašice stavi na bebin dlan, odnosno slepoočnice, jer je tu koža tanka a krvotok je blizu.