Bahove Kapi i Astrologija
BAHOVE KAPI I ASTROLOGIJA
"Astrologija je zbir svog psiholoskog znanja starog sveta"­
K.G. Jung

Postavljanjem ljudskog bica u kosmicki okvir, astrologija ima jedinstveni kapacitet da uskladi ljudsku svest sa njenom pravom prirodom i podstakne duboku samospoznaju.
Natalna karta predstavlja nas energetski potencijal zapisan u obliku 12 astroloskih znakova (12 arhetipskih energetskih obrazaca), 12 polja (kuca) , 10 planeta i odnosa medju njima. Ona nam otkriva nase izazove, talente i problematicne oblasti u zivotu.
Bahove kapi, kao nezan i prirodan nacin lecenja, mogu nam pomoci da razvijemo skladan nacin izrazavanja energija izazovnih aspekata u nasem horoskopu, koji su u stanju da upiju sav intenzitet energije koju takav aspekt, a za koji nismo nasli dobar nacin da je izrazimo. One imaju sposobnost da nas usklade sa energijom koju nosi nasa natalna karta. Za prepisivanje Bahovih kapi na osnovu horoskopa znacajni su polozaj Meseca (osecanja), Sunca (volja), Merkur (nacin misljenja), polozaj Asc. i njegovog vladara, planete u prvom polju , polozaj Saturna i pracenje tranzita sporih planeta ( Jupiter,Saturn, Uran, Neptun, Pluton).

I sam doktor Bach bio je dobar poznavalac astrologije. Prvih 12 preparata koje je otkrio nazvao je "12 iscelitelja". 12 Bahovih iscelitelja predstavljaju 12 arhetipskih grupa, 12 tipova licnosti. Svaki od ovih 12 tipova licnosti ima kvalitet koji treba razviti ili osobinu koju treba prevazici. Po dr. Bachu to je "12 velikih zivotnih lekcija" i svaki znak je usmeren na jednu od njih na osnovu polozaja Meseca u horoskopu. Mesec u horoskopu predstavlja nasu instiktivnu reakciju koja je uvek vezana za proslost i prevazilazenje ove instiktivne, negativne emotivne reakcije "glavna je zivotna lekcija". Negativne osobine astroloskih znakova i 12 Bahovih iscelitelja koji ih dovode u stanje ravnoteze:

­ Ovan: nestrpljenje (Impatiens)

­ Bik: sumnja, nesigurnost u novu sansu (Gencijan)

­ Blizanci: nesigurnost u sopstveno misljenje (Cerato)

­ Rak: prevelika vezanost za bliske osobe (Chicory)

­ Lav: neumereni entuzijazam (Vervain)

­ Devica: servilnost (Centaury)

­ Vaga: neodlucnost (Scleranthus)

­ Skorpija: nekontrolisana zudnja; strah od smrti (Rock Rose)

­ Strelac: potiskivanje negativnih emocija (Agrimony)

­ Jarac: strahovi (Mimulus)

­ Vodolija: preveliki osecaj posebnosti (Water Violet)

­ Ribe: beg u svet maste (Clematis)